Käytiin ajelulla katsomassa paljon puhuttua pönttistä eli pönttövuoren tunnelia.
Tunneli on poistunut käytöstä mutta aikoinaan palveli rautatietunnelina.
Tunnelissa sijaitsee myös geokätkö joten kätköilijätkin pääsee näkemään vanhan tunnelin etsiessä kätköä, itse en etsinyt vaan keskityin kuvaamiseen :burn:
Tunneliin pääsy on pikkusen akrobatiaa vaativaa koska tunnelin toisesta päästä sinne pääsee ainoastaan suuaukolla olevan ritilän alitse, nyt siellä oli märkää jäätä jonka päältä ja ritilän alitse piti selällään liukuen ujuttautua tunneliin, olisiko aukko ollut noin 30-40cm korkea ainoastaan. Tunneliin pääsee siis vaan toisesta päästä sisään. Tuo pää missä on vuosiluku ja suomileijona on umpinainen, kuva missä on jäätä on pää josta sisään pääsee. ja just nimenomaan tuosta jään takaa vasemmalta puolelta.
Tietoa tunnelista:
Jyväskylä–Pieksämäki-rataa rakennettaessa 1914 päätettiin alun perin kiertää Pönttövuori. Ratalinjan oikaisemiseksi päädyttiin kuitenkin tunnelin rakentamiseen. Sitä ennen Suomessa oli puhkaistu vain 156-metrinen Pohjankurun tunneli rantaradalla. Tunnelin vaativuuden vuoksi otettiin ensimmäisen kerran Suomessa käyttöön runsaasti koneita. Tunnelin rakentaminen alkoi vuonna 1914. Sitä valmistui käsityönä 30 ja konetyönä lähes 60 metriä kuukaudessa. Juhannusaattona 1917 tunnelia kummastakin päästä louhineet ryhmät kohtasivat vuoren sisällä. Kiskot Pönttövuoren tunneliin saatiin vuoden 1918 alussa. Vanha tunneli on 1223 m pitkä, ja se oli Suomen pisin tunneli vuoteen 1964 saakka, jolloin Jyväskylä–Haapajärvi-rataosuudelle valmistui 2 734 m pitkä Kangasvuoren tunneli.
Vanhempi tunneli ratakiskoineen on poistettu käytöstä. Vanha tunneli oli Suomen pisin rautatietunneli vuosina 1917–1964. Se on myös tunnettu kulttuurihistoriallisena ”Savon ja Hämeen rajana”. Huomionarvoinen piirre vanhassa tunnelissa on sen suoruus: tunnelin toinen pää on koko ajan näkyvissä.
Kiitos paljon! 🙂
Moikka!
Kyllä voit 🙂
Heippa! teen blogiini kirjoitusta aaveista ja kysyisin, voinko kopioida kuviasi siihen? Laittaisin toki kaikki lähdemerkinnät jne. 🙂